Spola av skinkan under rinnande vatten. Låt nätet sitta kvar på den benfria. Lägg skinkan på ett stort stycke aluminiumfolie. Stick in en digital stektermometer så att spetsen kommer i skinkans tjockaste och köttigaste del.
Svep om folien väl, men så att graderingen på termometern syns. Lägg skinkan i en ugnssäker form eller långpanna. Sätt in den i nedre delen av ugnen i 175°. Skinkan är färdig när termometern visar 70-75°. Vid 75° är smaken den karaktäristiska för julskinka. Tillagningstiden varierar mellan 50 och 85 min per kilo.
Ta ut skinkan, öppna folien. Ta bort nät och svål när skinkan svalnat något.
Griljering
3 msk svensk senap
5 klyftor mosad Black Garlic
1 st ägg
3 msk ströbröd
Mosa Black Garlic med en gaffel, lägg till lite vatten så att det blir som en slät “paste”, sen blanda med senap, ägg.
Bre ut griljeringen på skinkan och strö över ströbrödet. Sätt in skinkan i ugnen i 200°, griljera skinkan tills den fått fin färg, ca 10 minuter.
Ät på en knäckemacka med en kall glass öl eller Jul Must.